AUTOMATEN POSTERIJEN.

 

postzegelautomaat eggink

1908

Eén van de eerste ontwerpen voor een Nederlandse postzegelautomaat is van de hand van W. Eggink uit 1908. Hij ontwerpt een op een houten voetstuk geplaatste kast met op de kap het rijkswapen. De zwartgelakte voorzijde bestaat uit drie gleuven voor munten, emaillen plaatjes met opschriften en een messing dop. Onderaan de voorzijde bevindt zich een open zegel- en muntbak.
De postzegelautomaat is uiteindelijk nooit in productie genomen. Tijdens de proefperiode in het postkantoor in Haarlem slikt hij eerst al het geld in zonder postzegels af te leveren. Na reparatie geeft hij zowel de zegels als het geld terug...
 

Eigenschappen

Materiaal plaatstaal, email, messing en hout
Afmeting 26 x 57 x 32cm cm
Fabrikant W. Eggink, Haarlem
In gebruik vanaf 1908

 

postzegelautomaat abel

1912

 

Staande postzegelautomaat uit 1912 met plaatstalen kast met ronde kap. De voorkant bestaat uit een bovendeur en een uitneembare onderhelft.
Aan de voorzijde van de deur bevindt zich een geëmailleerde plaat met opschrift, een gleuf voor munten, een drukknop, een raampje met een exemplaar van de te verkrijgen postzegel en een zegelbak. In het onderste gedeelte, dat aan de binnenzijde is vergrendeld, is een klep aangebracht, waarachter zich de muntbak bevindt
 

Eigenschappen

Materiaal metaal
Afmeting 49,5 x 177 x 36,5cm cm
Fabrikant Abel'sche Briefmarken-Automaten Vertriebsgesellschaft, Berlin
In gebruik vanaf 1912
 

postzegelautomaat

1936

Rechthoekige, blauwe postzegelautomaat uit 1936 naar ontwerp van Anton Kurvers. De kast wordt (met uitzondering van de onderkant) omrand door een halfronde band ter voorkoming van inregenen.
Bovenaan de automaat staat "Posterijen". Daaronder bevindt zich een klein venstertje met glas waarin wordt aangegeven of de automaat in werking is of niet.
Tevens voorzien van een regenkap is de opening voor geldinworp. Andere elementen op de postzegelautomaat zijn een plaat met aanwijzingen voor bediening, een slingerkruk om de zegels te verkrijgen en een zegeluitnamebakje.

Eigenschappen

Materiaal plaatstaal, nikkel, bakeliet, mica en glas
Afmeting 47 x 78 x 26cm cm
Fabrikant Centrale Werk Plaats PTT, Den Haag (binnenwerk) en Vereenigde Blikfabrieken Amsterdam (kast).
In gebruik vanaf 1936
 

postzegelautomaat

1963

De okergele mechanische postzegelautomaten van de Duitse fabrikant Klüssendorf verschijnen in 1963 in het straatbeeld van Nederland. Vaak in combinatie met een briefkaart- en geldwisselautomaat worden de postzegelautomaten geplaatst om het publiek ook buiten openingstijden van de postkantoren van dienst te kunnen zijn.

Eigenschappen

Materiaal staalplaat
Afmeting 30 x 50 x 20cm cm
Fabrikant Klüssendorf, Berlijn
In gebruik vanaf 1963
 

postzegelautomaat

1989

Een nieuw type postzegelautomaat van het merk Klüssendorf wordt op 22 augustus 1989 in gebruik genomen. Vernieuwend voor deze automaat is het feit dat de waardeaanduiding van de postzegel door de klant wordt gekozen. Vervolgens wordt de waarde op een zegel gedrukt in plaats van dat er vooraf gedrukte zegels worden afgegeven.
De donkerblauwe, rechthoekige postzegelautomaat heeft links aan de voorzijde een uitvoerige gebruiksaanwijzing, rechtsboven een metalen plaat met een uitsparing voor de muntinworp, daaronder een buitenbedrijfaanduiding en een LCD-display met daaronder de tariefkosten en de hersteltoets. Het uitgiftebakje bevindt zich onderaan.

Eigenschappen

Materiaal plaatstaal
Afmeting 30 x 50 x 24cm cm
Fabrikant Klüssendorf, Berlijn
In gebruik vanaf 1991

 

Sjoerd 19.12.2020 11:35

Wie heeft er nog een postzegelautomaat te koop (het liefst 1 voor 1989)?

Nieuwe reacties

02.12 | 03:29

Que precio tiene?

19.11 | 07:23

Voor een verzorgingshuis voor dementerenden in Ede ben ik op zoek naar een oude brievenbus. De mensen vinden het leuk om kaartjes te sturen.

17.11 | 11:05

How beautiful, we are looking for this green mailbox, could you please advise?

16.11 | 20:24

Beste Rob, dat zou ik ook wel eens willen weten. Ben je er inmiddels al achter? Zo ja, dan hoor ik het graag. Groeten, Louk Lachnit